Barneys

Nyc Orava ja poikanen lähtivät keskiviikkona varsin aikaisin Manhattanille, meillä oli tapaaminen. Ensin F-metrolla Bryant Parkin asemalle ja siitä linja-autolla M42 kohti itäistä Midtownia. Jussi tuli meitä vastaan 42nd Streetin ja Second Avenuen kulmaan, jatkoimme siitä kävellen First Avenuelle kohti Yhdistyneitä Kansakuntia. Aivan YK:n kulmilla sijaitsee Suomen pääkonsulaatti (Suomella on Yhdysvalloissa kaksi konsulaattia, New Yorkissa ja Los Angelesissa sekä suurlähetystö Washingtonissa), sen edessä tapasimme Lexingtonissa asuvan serkkuni ja hänen perheensä. Heillä oli asiaa konsulaattiin, ja kun kerran Isoon Omenaan saapuivat, niin tottahan treffasimme. Jussi osasi luotsata meidät viihtyisään lounaspaikkaan, aterioihan hän itse täällä päin päivittäin.

Lounaan jälkeen sukulaisperhe lähti asioilleen ja viestinnän asiantuntija tutustutti vaimon ja pojan työpaikkaansa. Kuten Avenuen järjestysnumerokin (First) kertoo, olemme aivan East Riverin rannalla, tämän idemmäs Manhattanin saarella ei juuri pääse. Alueen rakennuksilla on First Avenuen ohella toinenkin osoite, United Nations Plaza (muun muassa Suomen konsulaatti sijaitsee UN Plaza 866:ssa). YK:n päämaja seisoo Rockefellerin lahjoittamalla seitsemän hehtaarin tontilla, se ei ole minkään valtion aluetta, vaan kansainvälinen vyöhyke. Rakennus on remontissa ja järjestö on vuokrannut väliaikaistiloja ympäri Manhattania. Päämajaa vastapäätä on kaksi lasitornitaloa, jotka nekin ovat nyt YK:n käytössä, toisessa niistä on viestinnän asiantuntijan työhuone. Sinne Nyc Orava pääsi, ja tunsi itsensä hyvin tärkeäksi. Minua ja Rasmusta ei turvatarkastettu mitenkään, saimme mennä Jussin perässä. Miehen työhuone on pienehkö, mutta näköala YK:n päämajaan ja East Riverille tietenkin aika siisti.

Vasemman puoleisessa lasitalossa, osoitteessa UN Plaza 2 Jussi työskentelee
Keltaisen taksin kohdalta Jussi käy sisään työpaikalleen
Viestinnän asiantuntijalla oli töitä, joten perhe poistui kaupungin hulinaan. Kävelimme 42nd Streetille kohti keskustaa. Istahdimme hetken YK:n naapurissa, kauniin Tudor Cityn puistossa ja katselimme mahtavaa näkymää Jussin työpaikalle - siellä se Suomi-poika ahertaa.

Vasen tornitalo Jussin. Edessä 1920-luvulla goottilaiseen tyyliin rakennettu Tudor City, 12 rakennuksen alue, jossa on asuntoja, hotelli, kauppoja ja ravintoloita
Emme päässeet pitkälle 42. katua, kun jo ihmettelimme jouluista puutarhaa valtavien ikkunoiden takaa. Ford Foundation Buildingin, Fordin hyväntekeväisyyssäätiön päämajan iso, viihtyisä ja vehreä atrium houkutti kulkijoita sisään. Mekin kävimme heittämässä kolikoita puutarhan toivomuslähteeseen, ne kerätään Unicefin hyväksi.

Ford Foundation Building
Eteenpäin vaan ja viimein pääsimme, minne halusimmekin, Grand Central Terminaliin. Vuonna 1913 valmistunut rautatieasema on todella kaunis, sen asemahalli on yksi maailman upeimmista. Ja tietenkin elokuvista tuttu. Kiertelimme aseman kaikki kolme kerrosta; löysimme useita ravintoloita ja kahviloita, hyvän ruokakaupan, tyylikkäitä putiikkejä, kirjakauppoja. Hurmaavia yksityiskohtia on vaikka kuinka, lipunmyyntiluukutkin kuin taideteoksia. Vaikka paikka kuhisee väkeä, täällä on ihastuttava entisajan tunnelma, päivystääpä asemalla perinteisiä kengänkiillottajiakin. Hämmästelimme myös Applen uutta, vain kolme viikkoa sitten avattua (ja kohuttua, kaupungin liikennelaitoksen MTA:n veloittama vuokra ei kaiketi vastaa markkinahintoja) myymälää kolmannen kerroksen parvella. Liikepaikka on upea. Apple on onneksi rakentanut myymälänsä taiten, sitä ei huomaa ennenkuin sinne menee. Matalahkoilla pöydillä lepää kymmenittäin Maceja, iPadeja, iPhoneja ja iPodeja - kaikki vapaasti kokeiltavina. Asiakkaita piisaa ja palvelu pelaa, työntekijöitä on palkattu yli 300. Omena-firmalla menee hyvin. Kuulin tänään, että Fifth Avenuen Apple Store (se lasikuutio) myy enemmän myymälän neliömäärään nähden kuin mikään muu kauppa maailmassa.

Grand Central Terminalin kotka tarkkailee
Grand Central Terminal
Kauniin rautatieaseman takaa kohoaa MetLife Building (aiemmin Pan Am Building). Se sai valmistuessaan vuonna 1963 kaupunkilaisilta varsin penseän vastaanoton - eikä ihme, ikävältähän se näyttää tuossa
Asemahalli, keskellä on neuvontapiste ja sen kuuluisa kello
Salin kummassakin päässä on parilliset marmoriportaat, jotka vievät kolmannen kerroksen parvelle. Toisella puolen on tyylikäs ravintola ja toisen puolen (kuvassa näkyvän) Apple on vuokrannut myymälätilakseen
Grand Central Terminalin Apple Store
Nyc Oravan tavaratalokierros lähenee loppuaan Isossa Omenassa. Vain Barneys uupuu. Poikanen oli äitinsä mukana Macylla, josta työ alkoi ja tänään hän pääsee (eli joutuu) viimeiselle arviointimatkalle. Otimme Grand Central Terminalista metron lähelle Uptownia. Kävelimme siitä 61st Streetin ja Madison Avenuen kulmaan, rahakkaalle seudulle, jossa Barneys sijaitsee. Se on newyorkilainen, pian 90-vuotias luksustavaratalo. Tänä jouluna Barneys on ollut otsikoissa Lady Gagan tähden. Musiikkitähti on suunnitellut niin tavaratalon jouluikkunat kuin Lady Gagan Workshopin. Workshop löytyy viidennestä kerroksesta ja aloitimmekin kierroksen sieltä.

Barneysin jouluikkuna, siinä makaa Lady Gaga
Barneysin jouluikkuna, siinä uiskentelee Lady Gaga
Sisäänkäynti Barneysin Lady Gaga's Workshopiin
Joulun ajaksi rakennettu Lady Gaga's Workshop tarkoittaa värikkääksi sisustettua tilaa, jossa myydään Lady Gagan ja hänen taustavoimiensa suunnittelemia tuotteita. Karkkeja, kosmetiikkaa, asusteita, pieniä lahjoiksi sopivia esineitä. Nyc Oravan mielestä Workshop on aika turhanpäiväinen, sisustus on kyhätyn oloinen, onhan se väliaikaiseksi tarkoitettu ja myynnissä oleva materia aikalailla roinaa. Supertähden nimi myy ja tänäänkin paikka oli täynnä porukkaa, valtaosa nuoria, ja monella oli Lady Gaga's Workshop -ostoskassi kädessään (kassi onkin melkein makein tuote täällä, sen saadakseen muutamakin on varmasti ostanut jonkun Gaga-karamellin). Lady Gagalla on hyvä sydän, neljäsosa naisen puuhapajan tuotosta ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Lady Gaga's Workshop
Sitten varsinaisen tavaratalon kimppuun. Barneysin ylimmässä, yhdeksännessä kerroksessa on kalliita pukineita vauvoille ja pikkulapsille sekä sisustustavaraa. Barneys on nuorekkain New Yorkin tavarataloista, ja sen astiat ja koriste-esineet ovat modernimpia kuin muualla, täällä on vähemmän perusamerikkalaista hörsötystä.

Kaikissa muissa kerroksissa on vaatteita, kenkiä ja asusteita. Niitä riittää tasa-arvoisen paljon kummallekin sukupuolelle, jokaisessa kerroksessa on niin naisten kuin miesten osasto. Vaatteet ovat muodikkaita ja erittäin kalliita, mutta kyllä muutaman maltillisemmankin hintalapun pistin merkille. Tilat ovat avarat ja pelkistetyt ja asut roikkuvat selkeästi esillä. Täällä on helppo kierrellä ja ihastella kaikkea sitä, mihin ei ole varaa. Ensimmäisessä kerroksessa kaupataan laukkuja, hintataso on älytön, pienen iltaveskan saattaa saada alle tonnilla. Pohjakerroksen kosmetiikkaosastolla myydään vain muutamia ylellisiä tuotesarjoja, täältä ei löydy edes Cliniqueta tai Clarinsia. Vaikka tavaratalo on tyyris, siellä on melko konstailematonta, Nyc Oravakin kehtaa Barneysilla astella. Ja ihan tavallisia ihmisiä siellä tänäänkin kulki, 40-60 prosentin alennukset houkuttelevat matti meikäläisiäkin (tai amerikkalaisittain joe averageja). Tavaratalon asiakaskunta on nuorempaa ja mallistot trendikkäämpiä kuin kilpailijoillaan, varttuneempi tai konservatiivisempi väki ei välttämättä päälle pantavaa Barneysilta löydä.

Tavaratalot Macy's, Lord & Taylor, Bloomingdale's, Saks Fifth Avenue, Bergdorf Goodman ja Barneys on nyt nähty ja läpi kuljettu. Ja jonkinmoinen ähky tuli. Pieni yhteenveto on paikallaan. Suurin osa tavarataloista myy etupäässä muotia ja kosmetiikkaa. Mikäli haluaa kodin sisustamiseen tai keittiöaskareisiin liittyviä tuotteita, kannattaa mennä Macylle tai Bloomingdalesille. Lasten vaatteita saa kaikista läpikäymistäni taloista, mutta kaikkein kalleimmissa niitä on ainoastaan vauvoille ja pienille lapsille. Lasten kenkävalikoimat ovat Macya lukuun ottamatta suppeat. Naisten ja miesten vaatteita ja kenkiä kaikki tavaratalot ovat pullollaan. Macy's ja Lord & Taylor ovat keskihintaisia kauppoja, eurooppalaista huippumuotia niistä on turha etsiä, toisaalta Yhdysvalloissa kannattaa ostaa juuri paikallisia vaatemerkkejä, ne ovat täällä kohtuuhintaisia, jopa edullisia. Bloomingdalesilla myydään sekä keskihintaisia että arvokkaampia tuotteita, hyvännäköisiä vaatemallistoja on enemmän kuin kahdessa edellä mainitussa. Saks, Bergdorf Goodman sekä Barneys ovat hyvin kalliita, niiden alennushyllyillä ja -tangoilla saattaa kuitenkin todellinen muotilöytö odottaa ostajaansa, jos vain on aikaa etsiä. Laukut ovat inhimillisen hintaisia niin Macylla kuin Lord & Taylorillakin ja valikoimat ihan asialliset.

Mikäli Nyc Oravan pitää tavarataloista valita yksi, on se Bloomingdale's. Jos repertuaaria saa laajentaa, lisään kenkäkaupaksi Lord & Taylorin, laukkukaupaksi valitsen Macyn ja Lord & Taylorin ja alusvaatteiden ostopaikaksi ehdottomasti Macyn (siellä tsekkaisin myös Tommy Hilfigerin, sitähän ei muissa taloissa ole kaupan). Rasmukselle hakisin vaatetusta sekä Macylta että Bloomingdalesilta. Kalliita herkkuja ja ale-rekkejä silmäilisin Saksilla, Barneysilla haistelisin uusimpia tuulia.

Kaunein myymälä on Bergdorf Goodmanin miesten puoli, siellä on myös hienostunein tunnelma. Käymisen arvoinen, vaikkei ostoksista perustaisikaan.

Kommentit

  1. Erityisuuden vuoden toivotukset sinne muurahaispesään. olkoon ensivuosi täynnä fantastisia elämyksiä ja kokemuksia. myös helmin ja mun kanssa;)
    t. omenaneitsyet

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

New York Historical Society

Tietenkään asunto ei ole valmis

One World Trade Center