Joulun tuoksu

Suomessa lokakuussa konttia pakatessani en mukaan laittanut yhtäkään joulukuusen koristetta. Päätimme ettemme hanki kuusta, kun pitäisi ostaa sitten siihen jalkakin. Helppo on Atlantin toisella puolella suunnitella, nyt on mieli muuttunut. Joka päivä näemme asuntojen ikkunoista koristeltuja ja valaistuja kuusipuita ja kotimetroaseman lähellä päivystää jo tutuksi tullut kuusikauppias - ei siinä muuta tarvittu, nyt on noin Nyc Oravan mittainen havupuu olohuoneessa. Ja oikea joulun tuoksu. Viikkoa ennen aattoa hankittuna se olisi Helsingissä jopa etuaikainen, täällä aivan viime hetken ostos. Kauppiaaltakin alkoi jo myytävä loppua. Koristeet ovat Red Hookin mahtavasta 50's-vintagekaupasta, lasipalloja. Lisäksi sidoin kuuseemme punaisia rusetteja, joita joulun aikaan koko kaupunki on täynnä. Katsotaan ilmestyvätkö siihen valotkin, niitä ei ainakaan ole järkevä hankkia, koska joutavat juhlakauden loputtua kadulle - Suomessahan amerikkalainen valosarja on hyödytön.

Red Hookin vanhaintavarakauppa, Bopkat Vintage. Oikealla joulukoristevalikoimaa, josta mekin kuusenpallot löysimme
Tietty kuuseen hankittiin tällainen (Bloomingdalesilta, ei Bopkatista)
Ronja muutti Manhattanille, onnekas tyttö. Nyc Orava ja Jussi tekivät sunnuntain happihyppelyn Park Slopeen. Tohdimme jättää Rasmuksen hänen toiveensa mukaisesti yksin kotiin. Carroll Gardensista Slopeen kävellään väkisin Gowanuksen läpi. Vauraiden naapurikaupunginosiensa välissä sinnittelevä Gowanus on vaatimaton, mutta maasta se pieninkin ponnistaa ja Gowanuksessa onkin viime aikoina tapahtunut. Sen monet vanhat teollisuusrakennukset ovat vuosikymmenten jälkeen heränneet eloon ja niissä järjestetään jos jonkinlaista harrastetta ja kulttuuririentoa. Rosoisesta Gowanuksesta on tullut mielenkiintoinen. Löysimme eräästä rakennuksesta Brooklyn Craft Centralin, siellä oli menossa Holiday Market, käsityöläisten joulumarkkinat. Hipsteripojat kauppasivat pikkelssejään ja nuoret naiset cupcakejaan. Joukossa oli taidokkaita koruseppiä ja persoonallisten koriste-esineiden tekijöitä.

Park Slopeen päästyämme menimme Seventh Avenuelle. Se ja Fifth Avenue ovat seudun pääkadut ja Fifthin olemme kulkeneet parikin kertaa aiemmin. Slopen kadusto on kuin Manhattanilla, täälläkin Avenuet ja Streetit ja kummatkin numeroituina. Park Slope on hyvin arvostettu asuinalue, sen läheisyydessä ovat niin Prospect Park kuin Brooklynin merkittävimmät taidetalotkin Brooklyn Museum sekä BAM, Brooklyn Academy of Music. Ykkösluokan julkkiksia, etenkin näyttelijöitä ja kirjailijoita täällä asuu kymmenittäin. Kirjailijat Paul Auster ja Siri Hustvedt lienee Slopen (ja koko Brooklynin) kulttuuripiirien tunnetuin pariskunta. Ja kyllähän upeissa brownstone-taloissa kelpaa varakkaan elää.

Iltapäivä muuttui todella kylmäksi, miinusasteiseksi. Emme hytinältämme kävelleet kotiin, vaan otimme bussin, tuttu numero 61. Liikenneyhteyksiämme ei voi kuin kehua, taas kerran: F-metro ja linja-auto 61 vievät melkein minne ikinä haluamme.

                                                   Park Slopen asuintaloja




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

New York Historical Society

Tietenkään asunto ei ole valmis

One World Trade Center