Tarinoita New Yorkista. Äiti, isä ja lapsi Isossa Omenassa.
Ystävä
Hae linkki
Facebook
X
Pinterest
Sähköposti
Muut sovellukset
Jos Manhattan on tullut tutuksi, niin Brooklyn on tullut ystäväksi. Lauantai piti viettää ystävän kanssa, mutta niin vain eilisilta karkasi käsistä, että aamuksi oli kiidettävä Manhattanille Rasmuksen vaatehankinnoille. Macy's pelasti kiireisen, nyt on nippu paitoja Helsingin syksyyn. Äkkiä metroon ja takaisin kotikaduille Carroll Gardensiin.
Nyc Orava ja poikanen vetäisivät viimeisen lounaan Smith Streetin Ki Sushissa, lempparisushipaikassa. Kerroin henkilökunnalle, että lähdemme takaisin Suomeen, ja voi, miten herttaisia he olivat vakioasiakkailleen - halasivat ja minä melkein kyynelehdin. Kotona odotti jälkiruoka: Monteleone Bakerysta haettu Red Velvet -cake ja Mazzolan cannoli. Ja ähky.
Jussin kanssa kävin hyvästelemässä pienellä suomalaisella lahjalla asuntovälittäjämme, tytär Zimmermanin. Hän esitteli ensimmäisen kerran Jussille Henry Streetin kotimme ja hänen äitinsä teki vuokrasopimuksen Jussin kanssa. Newyorkilainen asunnonvälitysbisnes on raakaa touhua, jossa pitää nopeasti lyödä paljon tuohta pöytään, jos mielii haluamansa kämpän saada, mutta Zimmermanit malttoivat hetken odottaa, että saimme raha-asiat hoidettua. Kun asunnon remontti ja luvattu muuttopäivä viivästyivät, meitä hyviteltiin pikku lahjuksin. Emme moista odottaneet, mutta toki se oli kohtelias ele. Hienointa, ja yksi vuoden kohokohdista, oli kuitenkin kutsu Thanksgiving Day -illalliselle Zimmermanien kotiin, olimme otettuja. Ja iltahan oli mainio ja perhe hurmaava.
Viimeinen illallinen nautittiin meille uudessa ravintolassa, Smith Streetin thaimaalaisessa Chancessa. Tyylikäs paikka ja todella hyvää ruokaa, Nyc Orava suosittelee ja haluaa tänne uudelleen. Pian. Pojat jäivät jälkiruoalle, minä en. Olin saanut makeaa tänään mahan täydeltä (kurre on kohta keskivartalolihava) ja levällään olevat tavarat ja vielä tyhjät matkalaukut stressasivat, joten painelin pakkauspuuhiin.
Iltakymmeneltä kun alkaa pakata, yö menee pitkäksi. Pää jumitti ja mieli oli haikea, mutta pakko oli päättää mitä pistän mukaan itselleni ja pojalle syksyksi. Loput kamppeistamme tulevat vasta kahden, kolmen kuukauden kuluttua merirahtina Suomeen. Jussin kyytiin syyskuun lopulla mahtuvat vain miehen omat kuteet ja muutama taloustavara. Täytin ruumaan meneviä matkalaukkuja neljä ja vielä käsimatkapakaasit päälle. Rasmuksen kahden skeittilaudan jälkeen tilaa jäi syksyisille vaatteille, muutamalle kenkäparille ja puolentusinalle kosmetiikkaputelille. Valtaosa ihanista Amerikan ostoksista, esimerkiksi Fryen saappaat ja kaikki laukut, jää vielä Henry Streetille. Helsingissä en siis aikoihin pääse hienostelemaan uusissa vetimissä.
Viimeisen kerran omalla Carroll Streetin metroasemalla. Harmi, ettei tuttu lipunmyyjä ollut kopissaan tänään, kaveri on mitä mukavin (ja ehkä vähän flirtti, mikä passasi kotirouvalle ihan hyvin)
F-metrolla Manhattanille, 34th Streetille
Viimeinen smoothie Macyn edessä
Ki Sushia jää ikävä, etualan avokadorullilla voisi elää
Jussi anoi perjantain vapaapäiväksi ja riensi vaimon kanssa Manhattanille. Yhteinen aika Isossa Omenassa päättyy pian, Nyc Orava saa viettää täällä enää kaksi kokonaista viikonloppua, kolmantena on raahauduttava väkisin synnyinmaahan - nyt on otettava ilo irti. Rasmus arvasi, että Manhattanin ilot tarkoittavat museokäyntiä ja jäi mieluummin Brooklyniin skeittaamaan. New York Historical Society on kaupungin vanhin museo, 208-vuotias. Nykyisellä paikallaan Upper West Sidella se on sijainnut kuitenkin vasta reilut sata vuotta. Museo esittelee niin Yhdysvaltain kuin New Yorkin historiaa. Ja on aika tylsä, erikoisnäyttelytkään eivät nyt naksahtaneet kohdilleen (esimerkiksi New Yorkin panimohistoria). Mielenkiintoisinta on New Yorkista kertova lyhytfilmi, se on niin hyvä, ettei sisäänpääsymaksu harmittanut. New York Historical Societylla on maan laajin Hudson River -koulukunnan maalausten kokoelma. Niiden tähden Nyc Orava halusi museoon ja harmistui, kun taulut olivatkin kiertueella jossai...
Maanantaiaamuna Rasmus ilmoitettiin kouluun. Koko perhe meni metrolla alueen oppilaaksiottotoimistoon Brooklynin Fort Greeneen. Virkailija halusi pojasta jos jonkinlaista paperia, onneksi olimme varautuneet siihen ja meillä oli rokotustodistuksesta lähtien kaikki tarpeellinen mukana. Rasmus pääsee toivomaamme lähikouluun (BCS, Brooklyn School for Collaborative Studies) kuudennelle luokalle. Hän saa aloittaa sen heti, kun meille sopii (amerikkalaislapset ovat aloittaneet lukukautensa jo kuukausi sitten). Sehän sopii vaikka huomenna tai viimeistään ylihuomenna. Kouluun ilmoittautuminen sujui nopeasti, puolessa tunnissa. Virkailija sanoi, että meiltä se kävi poikkeuksellisen joutuisasti, koska Jussi oli käynyt jo aiemmin keskustelemassa eikä meiltä puuttunut mitään papereita (pedantit suomalaiset). Minnan teki mieli aamiaista (aamuinen lähtö oli nopea), Fort Greenesta löysimme kivan bagel-paikan, La Bagel Delight. Bagelit ovat jäätelön ohella Nyc Oravan herkkua ja New York on tietenkin ...
Pakollinen (kaiketi aika monen Nyc-vierailijan) Century 21 -käynti keskiviikkona Manhattanin alakaupungilla, Financial Districtin kaupunginosassa. Huippu- ja ei niin huippusuunnittelijoiden vaatteita ja kenkiä edullisesti myyvästä tavaratalosta löytää yleensä aina jotakin kivaa. Tänä aamuna ei ollut ryysistäkään ja kyllä vain - löysin jotakin kivaa: ihanan mekon, ihanan neuleen ja ihan söpön yöpaidan. New Yorkin kesämuoti näyttää aika lailla samalta kuin se muinakin lähivuosien kesinä on näyttänyt eli rennolta ja lyhyeltä. Naisten mekot ja sortsit ovat pieniä, mutta uusia tuulia on tulossa: kaikkien vaatekauppojen rekeissä roikkuu pitkiä, osa aivan nilkkapituisia, hameita loppukesää ja syksyä odottaen. Hameissa on 50-luvun henkeä, leveitä helmoja ja vyötärö kohdallaan. Alakaupungin komeus ja Yhdysvaltain korkein rakennus One World Trade Center piti tietenkin Century 21:n kulmalla käydä tsekkaamassa. Sen kaikki 541 metriä avattiin käyttöön puolisentoista vuotta sitten ja kunhan loputk...
Kommentit
Lähetä kommentti