Beverly Hills

Sunnuntaina Los Angelesia koko rahan edestä. Aloitimme Getty Centerista, niin upeasta museosta Santa Monican vuoristossa, ettei tosikaan.

J. Paul Getty oli vuosina 1892-1976 elänyt öljytehtailija ja aikoinaan Amerikan rikkain ihminen. Kohtuullisesta varakkuudestaan huolimatta hän oli pihi ja kaiketi vähän onneton ihmissuhteissaan, avioliittojakin kertyi viisi. Herran luonteenpiirteet tulivat maailmalle tutuksi, kun hänen 16-vuotias pojanpoikansa kidnapattiin eikä isoisä myöntynyt lunnasvaatimuksiin. Vasta kun pojan korva pistettiin kirjekuoressa kotiin, J. Paul Getty avasi lompakkonsa. Pojanpoika vapautettiin, mutta hänen elämänsä ei palannut radalleen: kaappausdraama traumatisoi pojan loppiäksi ja hänestä tuli narkomaani. Surullisinta tarinassa lienee, kun poika soitti isoisälleen kiittääkseen lunnaiden maksamisesta, tämä ei suostunut edes vastaanottamaan puhelua.

Taaloistaan tarkka Getty oli taiteen kerääjä ja vuonna 1997 miehen nimissä oleva säätiö avasi Getty Centerin. Taidekokoelman lisäksi paikka häikäisee arkkitehtuurillaan, puutarhoillaan ja ennen kaikkea näkymillään kukkuloilta alas Los Angelesin kaupunkiin - tämä on yksi hienoimmista museoista, missä Nyc Orava on kuunaan käynyt, no rahalla saa - pytynki maksoi 1,3 miljardia dollaria.

Pysyväiskokoelman lisäksi museossa on useita erityisnäyttelyitä, Nyc Oravaa kiinnostivat Gustav Klimtin piirustukset sekä muotikuvaajana tunnetun Herb Rittsin valokuvat.

Getty Centeriin ei mennä autolla, se jätetään alas parkkipaikalle ja hypätään minijunan kyytiin, joka huristaa viidessä minuutissa ylös. Sekä junamatka että museon sisäänpääsy ovat ilmaisia
Getty Center





Jätskitauko Getty Centerin kahvilassa
Jatkoimme päivää miljonäärien maisemissa ja ajoimme Beverly Hillsiin. Se on noin 34 000 asukkaan kaupunki Los Angelesin ympäröimänä. Maailman kuuluisimmilla näyttelijöillä ja monilla muusikoillakin on täällä asunto - kun aikansa superpari Mary Pickford ja Douglas Fairbanks rakennuttivat alueelle vuonna 1920 huvilansa, muut valkokankaan tähdet ovat seuranneet perässä. Valitettavasti emme bonganneet Cruisen Tomppaa (on varmaankin nyt kiireinen avioerohässäkän kanssa) emmekä Brangelinan pariskuntaa (olivat ehkä taas adoptoimassa maailman lapsia). Beverly Hillsin kuuluisa ökyostoskatu Rodeo Drive vetää turisteja kuin hunaja kärpäsiä. Ne, joilla oli jotakin varaa ostaa olivat valtaosin öljyrikkaista arabimaista, hunnutetut naiset kantoivat Diorin ja Guccin kasseja Mersujen takakonttiin.


Rodeo Drive
"Mitäköhän ostaisi?"  No, ei yhtään mitään (toim.huom.)

Pitkät mekot ovat kesän ykkösmuotia

Kyllä Beverly Hillsiin yksi vanha hippi mahtuu
Ja pari suomalaista
Tämän tyypin, kuulemma laulaja Kanye West, luona kävi kuhina. Läpi meni kuin väärä raha, vai koska Kanyella on ollut käsivarressaan huonosti tatuoitu teksti Haiti Boy?



Paley Center for Media on radio- ja televisiohistoriaan keskittynyt museo, Paley Centereita on kaksi, New Yorkissa ja Beverly Hillsissa. Beverly Hillsissa esillä on tunnettujen tv-sarjojen lavastuksia ja puvustuksia, täältä löytyy kaikenlaista hauskaa J.R. Ewingin stetsonista Teho-osaston lääkäritakkeihin
Frendien kahvilassa

Satavuotias The Beverly Hills Hotel on majoittanut aika monta kuuluisuutta
Julkkisparat - Beverly Hillsin teiden varrelta saa ostaa kartan, joka kertoo tähtien osoitteet
Emme hankkineet karttaa, mutta nappasimme siitä kuvan. Jussi ei päässyt katsomaan Playboy Mansionia
Tähtien taloilla on turha juosta, niistä näkee suurin piirtein näin vähän - ja tuntuu vähän hölmöltäkin stalkkailla niitä
Bel-Air on Beverly Hillsin naapurissa oleva supervarakas asuinalue, siellä ei ole sopivaa käyskennellä ilman asiaa
Filmitähtien residensseiltä filmitähtien jalanjäljille. Grauman's Chinese Theatre Los Angelesin Hollywoodissa, Hollywood Boulevardilla on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä, onhan sen edessä oleviin laattoihin ikuistettu satojen näyttelijöiden käden- ja jalanjäljet. Ensimmäisinä ne painoivat Mary Pickford ja Douglas Fairbanks vuonna 1927, pari kaiketi aloitti koko Los Angelesin tähtihumun. Kuukausi sitten Chinese Theatrelle saatiin ensimmäiset tassun kuvat, The Artist -elokuvassa hurmaavasti esiintyneen jackrussellinterrierri Uggien.

Hollywood Boulevardilla ja Vine Streetilla kulkee Walk of Fame. Siinä on yli 2000 populaarikulttuurin suosikille omistettua tähteä, ensimmäiset on nimetty vuonna 1960.

Grauman's Chinese Theatre. Täällä on pidetty Oscar-juhlia ja järjestetty elokuvien kutsuvierasensi-iltoja
Kalifornian entisen kuvernöörin (virassa vuosina 2003-2011) Arnold Schwarzeneggerin jäljet ja tervehdys "I'll be back"
Mailman kauneimmaksi naiseksi tituleerattu Elizabeth Taylor
Jack Nicholson kuuluu harvoihin 1970-luvulla jälkensä painaneista, valtaosa laatoista on tehty 1920-1960-luvuilla. Tilakin näyttää pian loppuvan, joten nykynuorten suosikkeja tänne ei juuri mahtune
Johnny Deppille sentään oli vielä 2000-luvulla tilaa. Nyc Oravalla on koti-Depp - Jussilla ja Johnnylla on samankokoiset kädet
Clark Gable - The King of Hollywood
Marilyn Monroe ja Jane Russel iskivät kätösensä betoniin vuonna 1953
Hollywood Boulevardin Roosevelt Hotellissa järjestettiin ensimmäinen Oscar-gaala vuonna 1929
Hollywood Boulevardilla ei yllättäen ole erityistä hohdokkuutta, päinvastoin aika rähjäistä. Muutamaa hienoa, vanhaa rakennusta lukuun ottamatta kadulla on pelkkää turistiroinaa- ja viihdykettä. Vaikea uskoa, että täällä kävellään punaista mattoa pitkin Oscar-juhliin, Dolby Theatressa (kuvassa oikealla) elokuvamaailman arvostetuimmat palkinnot kuitenkin nykyään jaetaan
Walk of Fame
Nyc Oravan suosikkitähti
Päivän New York Timesissa on matkailuartikkeli Helsingistä, kuinka viettää siellä 36 tuntia. Ihan kiva juttu ja hyvää mainosta Itämeren tyttärelle, mutta Nyc Oravaan ei tarttunut matkailukuume - Atlantin tällä puolen olen ihan mukava olla, mihinkäs sitä kauemmas tarvitsisi lähteä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

New York Historical Society

Tietenkään asunto ei ole valmis

One World Trade Center