Tarinoita New Yorkista. Äiti, isä ja lapsi Isossa Omenassa.
The New York Botanical Garden
Hae linkki
Facebook
X
Pinterest
Sähköposti
Muut sovellukset
Sunnuntaina The Bronxiin (nimessä käytetään määräistä artikkelia puhekielessäkin), The New York Botanical Gardeniin. Hurautimme Volkkarilla New Yorkin ainoaan Yhdysvaltain mantereella sijaitsevaan piirikuntaan Queensin ja Robert F. Kennedy Bridgen kautta. Matkaan meni sellaiset puoli tuntia.
Botanical Garden on 120-vuotias, suuri ja kaunis. Siellä on puutarhoja, kasvikokoelmia sekä koskematonta metsää ja sen kasvitieteellinen kirjasto on maailman merkittävimpiä. Alueella voi kierrellä vapaasti ja halutessa astua matkan varrella löytyviltä pysäkeiltä avobussin kyytiin; koipien lepuuttamisen lomassa pääsee kuuntelemaan selostusta ympärillä näkyvistä kasveista ja paikan historiasta. Se olikin meille tarpeen, koska hortonominen osaamisemme ei hääppöistä ole, esimerkki: etsimme rakastettua ruusutarhaa ja odotimme huumaavasti tuoksuvaa kukkamerta, mutta löysimme vain paljaita, piikikkäitä puskia, joita hölmöinä tuijottelimme tyyliin "onkohan tää alue lopetettu" - no, ei ole, ruusut eivät vaan satu kukkimaan vielä tähän aikaan vuodesta.
Kirsikkapuut huikeimmillaan
Kauneinta Botanical Gardenissa on talvipuutarhaan järjestetty The Orchid Show, jokavuotinen maalis- ja huhtikuun esillä oleva upea ja mahdottoman laaja orkidea-näyttely. Oi millaisia kukkia ja mitä värien leikkiä! Ja satoja ekstaasissa vaeltavia ihmisiä, orkideat huumaavat.
The Orchid Show
Väki vaeltaa orkideoita ihailemaan hienoon Enid. A. Haupt Conservatoryyn
Ei kai poikia vaan kyllästytä
Hei, näitähän kasvaa meidänkin pihallamme Suomi Finlandiassa!
Kasvipuutarhasta kaupunkimaisemiin. The Bronx on New Yorkin piirikunnista ainoa, jossa latinoväestö asuu enemmistönä ja vain noin joka kymmenes vastaantulija on valkoinen. Aiemmin täällä on elänyt paljon italialaissiirtolaisia, mutta ajoista on enää jäljellä piskuinen Little Italy (oikeastaan vain yksi katu, Arthur Avenue). Sen ravintoloita kehutaan, joten päivällinen syötiin siellä, Pasquale's Rigoletossa. Vilkas, tunnelmaltaan mukava italialaisten (ja turistien) suosima paikka, jossa puhe pulppusi ja tarjoilijat juoksivat. Mutta - ruoka oli kallista eivätkä ainakaan meidän annoksemme hintansa väärtejä. New Yorkissa ja varsinkin The Bronxissa 18 taalaa (ilman taxia ja tippejä) tomaattipastasta on paljon. Ehkeipä hupeneva italialaisväestö pidä enää kuppiloita yksinään pystyssä, joten on luotettava turistien avokätisyyteen ja vähän lisättävä hintaa. Arthur Avenuen sijaintihan on loistava, aivan likellä ovat Botanical Garden ja Bronx Zoo, joissa käy paljon matkailijoita.
Little Italy on leppoisa, jo parhaat päivänsä nähnyt alue, jossa Latinalaisesta Amerikasta muuttaneita näkyi italialaisia enemmän, terasseilla istuskeli myös paljon Balkanin niemimaalta olevaa väkeä. Italialainen ruokakulttuuri kuitenkin pysyy, ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi täällä on hyviä leipomoita ja ruokakauppoja. Nyc Orava haki 66-vuotiaasta Artuso Pastrysta cannolin testattavaksi ja maukasta oli, tässä haastaja Mazzolalle.
Aika on pysähtynyt Arthur Avenuelle
Kelpo cannoli-leipomo
Hip hop -musiikin sanotaan syntyneen The Bronxissa; osoite 1520 Sedgwick Avenue on saanut virallisen tittelin hip hopin kotitalona. Siellä asui jamakalaissyntyinen Clive "DJ Cool Herc" Campbell, joka soitti levyjä 70-luvun kotibileissä kahdella levysoittimella ja loi jotakin ihan uutta musiikin historiaan. Kävimme tsekkaamassa osoitteen, suuri kerrostalo. Ei kummoiselta näytä, mutta hyviä juhlia siellä on järjestetty.
Kotiin matka taittui komeasti East Riverin rantaviivaa myöten Manhattanin eteläkärkeen saakka (ensin piti toki ylittää kapea Harlem River, joka erottaa The Bronxin ja Manhattanin). Manhattanilta Brooklyniin ensimmäistä kertaa omalla autolla Brooklyn Bridgen kautta - maisemat ovat aina yhtä juhlalliset.
The Bronxin pojat Grandmaster Flash and the Furious Five,
30 vuotta vanha kappale Message on hip hop -musiikin klassikkoja
(ja kavereiden kuteet taattua kasaria)
Jussi anoi perjantain vapaapäiväksi ja riensi vaimon kanssa Manhattanille. Yhteinen aika Isossa Omenassa päättyy pian, Nyc Orava saa viettää täällä enää kaksi kokonaista viikonloppua, kolmantena on raahauduttava väkisin synnyinmaahan - nyt on otettava ilo irti. Rasmus arvasi, että Manhattanin ilot tarkoittavat museokäyntiä ja jäi mieluummin Brooklyniin skeittaamaan. New York Historical Society on kaupungin vanhin museo, 208-vuotias. Nykyisellä paikallaan Upper West Sidella se on sijainnut kuitenkin vasta reilut sata vuotta. Museo esittelee niin Yhdysvaltain kuin New Yorkin historiaa. Ja on aika tylsä, erikoisnäyttelytkään eivät nyt naksahtaneet kohdilleen (esimerkiksi New Yorkin panimohistoria). Mielenkiintoisinta on New Yorkista kertova lyhytfilmi, se on niin hyvä, ettei sisäänpääsymaksu harmittanut. New York Historical Societylla on maan laajin Hudson River -koulukunnan maalausten kokoelma. Niiden tähden Nyc Orava halusi museoon ja harmistui, kun taulut olivatkin kiertueella jossai...
Maanantaiaamuna Rasmus ilmoitettiin kouluun. Koko perhe meni metrolla alueen oppilaaksiottotoimistoon Brooklynin Fort Greeneen. Virkailija halusi pojasta jos jonkinlaista paperia, onneksi olimme varautuneet siihen ja meillä oli rokotustodistuksesta lähtien kaikki tarpeellinen mukana. Rasmus pääsee toivomaamme lähikouluun (BCS, Brooklyn School for Collaborative Studies) kuudennelle luokalle. Hän saa aloittaa sen heti, kun meille sopii (amerikkalaislapset ovat aloittaneet lukukautensa jo kuukausi sitten). Sehän sopii vaikka huomenna tai viimeistään ylihuomenna. Kouluun ilmoittautuminen sujui nopeasti, puolessa tunnissa. Virkailija sanoi, että meiltä se kävi poikkeuksellisen joutuisasti, koska Jussi oli käynyt jo aiemmin keskustelemassa eikä meiltä puuttunut mitään papereita (pedantit suomalaiset). Minnan teki mieli aamiaista (aamuinen lähtö oli nopea), Fort Greenesta löysimme kivan bagel-paikan, La Bagel Delight. Bagelit ovat jäätelön ohella Nyc Oravan herkkua ja New York on tietenkin ...
Pakollinen (kaiketi aika monen Nyc-vierailijan) Century 21 -käynti keskiviikkona Manhattanin alakaupungilla, Financial Districtin kaupunginosassa. Huippu- ja ei niin huippusuunnittelijoiden vaatteita ja kenkiä edullisesti myyvästä tavaratalosta löytää yleensä aina jotakin kivaa. Tänä aamuna ei ollut ryysistäkään ja kyllä vain - löysin jotakin kivaa: ihanan mekon, ihanan neuleen ja ihan söpön yöpaidan. New Yorkin kesämuoti näyttää aika lailla samalta kuin se muinakin lähivuosien kesinä on näyttänyt eli rennolta ja lyhyeltä. Naisten mekot ja sortsit ovat pieniä, mutta uusia tuulia on tulossa: kaikkien vaatekauppojen rekeissä roikkuu pitkiä, osa aivan nilkkapituisia, hameita loppukesää ja syksyä odottaen. Hameissa on 50-luvun henkeä, leveitä helmoja ja vyötärö kohdallaan. Alakaupungin komeus ja Yhdysvaltain korkein rakennus One World Trade Center piti tietenkin Century 21:n kulmalla käydä tsekkaamassa. Sen kaikki 541 metriä avattiin käyttöön puolisentoista vuotta sitten ja kunhan loputk...
Kommentit
Lähetä kommentti