Williamsburg

Tänään sunnuntaina 15.1. Nyc Orava ja poikanen ovat asuneet kolme kuukautta New Yorkissa. Näin kauan voisi siis maassa viipyä turistiviisumilla, kyllä siinä jo vähän tutustuisi nycilaiseen elämänmenoon. Me tutustuimme Brooklynin Williamsburgin kaupunginosaan. Reipas pakkanen (-9) paukahti kaupunkiin, mutta muuten ilma oli mitä kaunein. Otimme Carroll Streetin metroasemalta vaihteeksi G-junan ja jäimme pois Metropolitan Avenuella, melko lähellä Williamsburgin siltaa. Kävelimme alueen pääkadun Bedford Streetin tuntumaan ja suuntasimme North 5th Streetin kovasti kehuttuun, suosittuun ja Michelin-oppaassakin mainittuun Egg-ravintolaan brunssille. Jonoa oli jo ennen meitä, mutta puolen tunnin odotuksella selvittiin - olimme ajoissa liikkeellä, hipsterit vetelivät vielä sikeitä.

Williamsburg. Takana Williamsburg Bridge, joka vie East Riverin yli suoraan Manhattanin Lower East Sidelle
Yksi pipopää odottaa pöytää Eggista. Pakkasta pelkäävät brooklynilaiset jonottavat sisällä, ravintolan tuulikaapissa
Egg on maineensa veroinen, brunssi nousi Nyc Oravan listalla top kolmoseen kaikista Ison Omenan brunsseista koskaan. Munakas oli ensiluokkainen, mehevä ja pehmeä ja amerikkalaiset pannukakut vaahterasiirapilla juuri oikeanlaiset. Paikka on konstailematon ja arkisuudessaan viihtyisä. Palvelu ystävällistä ja ihan ripeääkin ruuhkasta huolimatta. Hintataso kohtuullinen. Nyc Orava suosittelee, mutta raaskisiko matkailijana uhrata ihanaa New Yorkin aikaa jonottamiseen - se onkin sitten toinen juttu.

Egg ei varsinaisesti panosta sisustamiseen
Kylläisenä on hyvä lähteä kierrokselle. Williamsburg sijaitsee East Riverin rannalla Pohjois-Brooklynissa, sen lähinaapureina ovat Greenpointin ja Bedford-Stuyvesantin kaupunginosat. Yleistäen voi sanoa, että Williamsburg on jakautunut kahtia, sen pohjoispuolta asuttavat hipsterit ja eteläpuolta hasidijuutalaiset. Alueet eroavat palveluiltaan ja asukkailtaan kuin yö päivästä. Raja näyttää menevän Bedford Avenuen ja Brooklynin Broadwayn risteyksessä - siinä ainakin maisema muuttuu kuin veitsellä laikaten.

Eteläisessä Williamsburgissa jokainen, siis joka ainoa, vastaantulija on pukeutunut mustiin, miehillä korkkiruuvikiharat ohimoillaan, naisilla peruukit. Kaupungin ja valtion kyltit ja liikennemerkit ovat englanniksi, mutta kaikki muu seinäkirjoituksista alkaen jiddisiksi, myös puhekieli. Vaikka tänään oli sunnuntai, kaduilla riitti vilskettä, erityisesti lapsia ja koulubusseja oli liikenteessä todella paljon. Tämä ihmetytti meitä, sitten muistimme, että sunnuntai on juutalaisen kalenterin mukaan viikon ensimmäinen päivä, silloin opiskellaan ja työskennellään. Valtaosa New Yorkin juutalaisista on sulautunut valtakulttuuriin ja elää tavallisen kalenterin mukaan, osa ortodoksijuutalaisista (kuten hasidit) kuitenkin pitävät vahvasti kiinni perinteistään. On hämmästyttävää, että tässä kuhisevassa suurkaupungissa jokin ryhmä voi elää näin omillaan ja tapansa säilyttäen. Ongelmiakin toki tulee, hupaisana esimerkkinä pyörätie: hasidit eivät sallineet, että Bedford Avenuen pyörätie jatkuu heidän kulmilleen asti, polkupyöräilevät hipsteritytöt saattaisivat häiritä uskon miesten ajatuksia.

Etelä-Williamsburgissa koulubussien tekstit ovat jiddisiksi (kielessä on heprealaiset aakkoset)
Hasiditytöt koulureput selässään
Tämä juutalaisalueen piskuinen ja vaatimattoman näköinen ravintola on ilmeisen suosittu, ovi kävi tiuhaan tahtiin
Hipsterit ovat vallanneet pohjoisen Williamsburgin. Reilu kymmenen vuotta sitten opiskelijat ja taiteilijat löysivät sen asuinsijakseen ja jo varsin ränsistynyt seutu nousi kukoistukseen. Täällä asuu nuorta väkeä, kadulla kulkijat eivät näytä juurikaan yli 35-vuotiailta. Kuten eteläiset naapurinsa, myös pohjoisen Williamsburgin asukkaat pukeutuvat samankaltaisesti, melkein kuin univormuihin - hipsteriunivormuihin. Kaikilla on samantapaiset vaatteet, hiukset ja silmälasit, nuorilla miehillä jopa samanlaiset viikset (ne ovat kai supermuodikkaat). Alueelta löytyy, etenkin Bedford Avenuelta sekä North 6th Streetilta, kymmeniä ja kymmeniä mukavanoloisia ja tietenkin tyylikkäitä kahviloita, ravintoloita ja baareja. Me lämmittelimme pakkasen paukkuessa kuumilla juomilla Supercoressa, tosi kivassa japanilaisessa kuppilassa. Persoonallisia pikkuputiikkeja on jonkin verran, vintage-liikkeitä huomattavan paljon. Vanhoissa teollisuushalleissa on makeita sisustus- ja huonekalukauppoja. Williamsburg tunnetaan populaarimusiikkielämästään, kaupunginosan klubit ovat esitelleet viime vuosina useammankin maineeseen nousseen bändin. Music Hall of Williamsburg on indierock-klubi, jonka konserteissa kannattaa käydä, lavalla saattaa nähdä bändin, josta lehdet seuraavaksi kirjoittavat.

Music Hall of Williamsburg, North 6th Street
Nyc Oravan silmään Williamsburg muistuttaa viereistä Bedford-Stuyvesantia miljööltään (asukkailtaan eivät: Bed-Stuyssa asuu valtaosin mustia, Williamsburgissa oikeastaan vain valkoisia), jotakin vähän rähjäistä ja siitä huolimatta (tai juuri siksi) viehättävää. Williamsburg on kuitenkin se in-paikka, sinne trendejä nuuskivat turistitkin vaeltavat, jos Manhattanilta ehtivät. Alue on suosittu ja asuntojen hinnat pilvissä. Hipstereitä onkin valunut alemmas edullisempaan Bed-Stuyhin, toivottavasti se ei tukahduta Bed-Stuyn omaleimaisuutta, rapin pitää antaa soida (tosin Bed-Stuyssa on jo mustia hipstereitä). Hasiditkin ovat kestäneet hipstereiden paineessa, eivätköhän Bed-Stuyn lökäpöksyt pidä puoliaan pillihousujen maihinnousussa.

Pohjois-Williamsburgissa asuu vielä vanhastaan väkeä myös Väli-Amerikasta sekä jonkin verran puolalaisia ja italialaisia. Aikaa ennen hipstereitä emme kuitenkaan juuri huomanneet, emme vanhoja, perinteisiä kauppoja tai kuppiloita. Muutaman liikkeen kyltissä on puolankielinen nimi, muttei ainakaan pääkaduilla liiemmin muuta. Kello ei täällä ole pysähtynyt, nuoriso on muokannut Williamsburgista mieleisensä.

Williamsburgissa on matalaa ja aika vaatimatontakin rakentamista. Kuva kaupunginosan eteläpuolelta
Alueella on toki myös värikkäitä, hauskannäköisiä taloja
Monet hienommista taloista ovat aika huonossa kunnossa (tätä rakennusta sentään restauroidaan), eikä remontoimiseen ole varaa. Williamsburgin hasidiperheistä useat ovat köyhiä - naimisiin mennään nuorina, lapsia on hyvin paljon, eikä opiskelemaan ehditä (etenkään tytöt), joten tulotaso jää matalaksi
Bedford Avenue on Williamsburgin pääkatu, kuva kaupunginosan pohjoispuolelta
Bedford Avenuella jonkun muodikkaan hipsterikuppilan vieressä saattaa olla näinkin roskaista. Vaikka pohjoispuolen asunnot ovat kalliita, köyhyyttä on täälläkin. Tämä on kyllä melko tavanomainen näky melkein missä päin vain New Yorkia: vauraus ja varattomuus asuvat rinnakkain
Williamsburgin paneloituja, värikkäitä puutaloja
Bussilla Jay Street MetroTechin asemalle ja sieltä F-junalla kotiin. Takana näkyy suuri ortodoksikirkko. Williamsburgissa on aikoinaan asunut paljon slaavilaisia, tämä 90-vuotias, venäläisten rakentama kirkko taitaa olla rakennustyyliltään ainutlaatuinen koko maassa

Kommentit

  1. Onnittelut 3kk johdosta! Happy 3 months!
    Terkkuja lumihangesta.
    Outi & co

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

New York Historical Society

Tietenkään asunto ei ole valmis

One World Trade Center