New Museum

Helsinki on in. The New York Timesin viikonlopun matkasivut kertovat minne 45 kohteeseen kannattaa tänä vuonna matkustaa ja Helsinki on toisena, niinkin jännittävien paikkojen kuin Panaman ja Myanmarin välissä. Nyt on kovin trendikästä lähteä Atlantin yli Pohjoismaihin. New York Timesin listalle on päässyt myös Ruotsin Taalainmaa. Entuudestaanhan Kööpenhaminaa ja sen gourmet-ravintoloita hehkutetaan täällä paljon ja Tukholmaa pidetään muodin edelläkävijänä (kukapa voisi väittää, etteivätkö erityisesti nuoret tukholmalaismiehet pukeutuisi hyvin).

Vuoden 2012 maailman designpääkaupungin titteli tietenkin Helsinkiä hemmottelee. Suomalainen muotoilu on se, mitä New York Timesissakin kehutaan. Se on tuttua New Yorkissa muutenkin kuin vain taidepiireissä, muutamankin kerran kaupan myyjät tai kahvilan pitäjät ovat maininneet designistamme, kun kotimaamme on tullut esiin keskustelussa. Marimekon myymälä Flatiron Buildingin vieressä on varmasti näkyvintä suomalaista suunnittelua, ja ainakin joulun aikaan siellä näytti riittävän asiakkaita. Muuten suomalaista estetiikkaa on Nycissa vain vähän kaupan, mutta joissakin tyylikkäissä puodeissa olen nähnyt esimerkiksi Iittalan Kartio-laseja, jopa täällä Carroll Gardensissa. Myös vanhan tavaran kaupoista ja antiikkiliikkeistä löytää jonkun verran meikäläistä taidelasia ja huonekalujakin.

Yksi Suomesta singahtanut idea, omanlaistaan designia sekin, kuitenkin lentää täällä ja korkealla lentääkin, nimittäin Angry Birds. Rovio-yhtiön kehittämä peli on Yhdysvalloissa mielettömän suosittu. Angry Birds -pehmoja, t-paitoja ja muita oheistuotteita on myynnissä niin matkamuistomyymälöissä kuin tavarataloissa. Kuinka moni tietää pelin olevan Suomesta, onkin toinen juttu. Rasmus huomasi heti ensimmäisillä kouluviikoilla, että kaikkien koululaisten kännykässä on tuttu lintupeli ja halusi kertoa, että se on suomalainen. Kaverit ymmärsivät, että Suomessakin pelataan Angry Birdsia (lasten mielestä Suomen kaltaisessa takapajulassakin voi siis olla jotakin elämää) ja vasta useiden päivien vakuuttelujen jälkeen uskoivat, että kaikkea ei keksitä Amerikassa, vihaiset linnut todellakin tulevat kaukaa Pohjolasta.

Torstaina emme päässeet New Museumiin, mutta sunnuntaina pääsimme. Museo sijaitsee Manhattanilla, Lower East Sidella. Kaupunginosa on perinteistä siirtolaisaluetta ja hyvin kiintoisaa. Siellä on Midtownia matalampaa ja rosoisempaa, osin rönttöistäkin. Tunnelma on mutkaton ja nuorekas, historia on kuitenkin vahvasti läsnä. Alueelle on saapunut 1800-luvulta lähtien uusia kaupunkilaisia kymmenistä maista ja se näkyy edelleen: vierekkäisetkin korttelit saattavat olla aivan erilaiset, toisessa on kaikkialla kiinankielisia kylttejä ja ravintoloissa vain kiinankieliset menut, toisessa yli satavuotiaita juutalaisten kauppoja ja kuppiloita.

New Museum
Museon julkisivun suuri ruusu, taiteilija Isa Genzkenin työ on kaunis
New Museum, joka esittelee kansainvälistä nykytaidetta, sai Lower East Sidelta oman rakennuksen vuonna 2007 ja makean rakennuksen saikin. Menimme ihmettelemään taiteilija Carsten Höllerin näyttelyä, joka on avoinna vielä pari viikkoa. Työt ovat osin interaktiivisia, museokävijät muun muassa saavat halutessaan päähänsä kakkulat (goggles), vekottimen joka näyttää kaiken edessä olevan ylösalaisin. Taideteoksia ovat myös liukumäki, karuselli ja jonkinmoinen kylpyallas, kaikki ne aiheuttavat taide-elämyksen lisäksi jonkinmoisen fyysisen tuntemuksen. Näyttely on ollut sangen suosittu ja jouduimme odottamaan lähemmäs tunnin saadaksemme gogglesit käyttöömme. Liukumäkeen oli kahden tunnin jono, se piti unohtaa Rasmuksen harmiksi. Emme myöskään menneet veteen kellumaan, sinnekin poika olisi halunnut, mutta ikäraja on 18. Mainio näyttely, taidetta on moneksi.

Is this art? Pojat löysivät gogglesit päässä uuden maailman ja vetivät tunnelia hurmoksessa edestakaisin
New Museumin seitsemännessä kerroksessa on lasinen näköalatasanne, josta pääsi myös ulos parvekkeelle. Se on juuri sopivalla korkeudella Lower East Siden tarkkailuun, toki saimme näkymän myös Empire State ja Chrysler Buildingiin.

New Museumin parvekkeella. Takana näkyvä korkein rakennus kuuluu tuhoutuneen WTC:n tilalle rakennettavaan pilvenpiirtäjäkompleksiin
Erikoisen taidepläjäyksen jälkeen kävelimme vielä jonkin aikaa Lower East Sidella ja suuntasimme Orchard Streetille, alueen ehkä historiallisesti merkittävimmälle kadulle. Siellä sijaitsee viihtyisä kahvila Orchard 88, jota Nyc Orava suosittelee. Nautimme kahvilassa välipalaleivät ja ne vasta maukkaita olivatkin. Tänne haluan vielä tulla iPadin kanssa aikaa tuhlaamaan.

Kulmakahvila Orchard 88
Illalla lomareissulla olevat Jussin serkku ja tyttöystävänsä tulivat meitä tervehtimään, mukavaa. Iltapuhteiksi tietenkin kotikatumme parhaat palat eli kuulu pizzeriamme Lucali sekä jälkiruoalle hilpeään 50-luvun jätskibaariin, Soda Fountaineen. Taas pömpöttää tämän oravan masu.




Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

New York Historical Society

Tietenkään asunto ei ole valmis

One World Trade Center