Nyc Orava on ehtinyt päivisin tutustua kotiseutuun, mutta Jussi on vasta raapaissut pintaa. Lauantaina lähdimmekin koko perhe kulkemaan Court Streetia pohjoiseen päin, tarkoituksena katsastaa jokainen ravintola, kahvila ja kauppa. Pienoiset jouluostokset olivat myös ajatuksissa, saamme nimittäin viikon päästä kuljetuksen Suomeen (Jussi tapaa Emilia-tyttären Kööpenhaminassa, lapsi on luvannut toimia kuriirina). Courtilla Jussi hämmästeli samaa kuin vaimonsa on hämmästellyt viimeiset viikot: kadun erinomaisia palveluita. Piipahdimme todella jokaisessa puodissa, vain ruokapaikoista ja -kaupoista pidättäydyimme, niissä on turhan helppo sortua.
Välissä piti toki tankata, vein pojat Clinton Streetin Ted & Honeyhyn. Se ei tuottanut pettymystä, isompi poika rakastui syömäänsä hampurilaiseen. Kuppila tarjoaa vain terveellistä, ympäristöystävällistä luomuruokaa, ja esimerkiksi muoviset vesipullot on tehty kasviperäisestä materiaalista, ei öljystä. Kassaneidin ilmeet olivatkin huomionarvoiset, kun Jussi ensin kysyi, tuleeko hampurilainen ranskalaisten kanssa (ei, se tarjoillaan salaatin kera) ja sen jälkeen Rasmus tiedusteli, onko valikoimissa coca-colaa (no ei todellakaan). Ikkunapöydässä annoksia odottaessamme sisään tuli - tietenkin - malliystävämme Shalom (enää henkilöllisyydestä ei ole epäilystäkään). Olen tainnut löytää hänen kantapaikkansa.
Kävelimme Court Streetia Atlantic Avenuelle asti ja jatkoimme siitä omalle kotikadullemme, Henry Streetille. Emme kääntyäksemme kotiin, vaan seurataksemme minne se vie pohjoisessa (etelässähän tulee vastaan Red Hook). Aika pian olimme kauniissa Brooklyn Heightsissä, aivan Manhattanin kainalossa. Turisteille alue on Brooklynissa tutuin, koska sinne yleensä Manhattanilta viikon lomalla ennätetään. Brooklyn Heightsiin tullaan tietenkin näkymien vuoksi, ne ovat luvattoman upeat - koko Manhattan levittäytyy East Riverin yli silmien eteen. Joillakin ihmisillä on onni asua Brooklyn Heights Promenaden arvokkaissa, vanhoissa taloissa, joissa tuo näköala on jokapäiväinen. Rauhallisen kaupunginosan pääväylä on Montague Street, vilkas ostoskatu, jossa on isompia, tunnettujakin liikkeitä. Me osuimme Häagen Dazsin jäätelöbaariin, sattumalta jäätelövalmistajan ensimmäiseen (baari avattiin 35 vuotta sitten). Nimestään huolimatta, omistajat keksivät nuo kaksi sanaa omasta päästään, Häagen Dazs on aito nycilainen, The Bronxissa 1960-luvulla perustettu.
|
Kun laitan ulko-oven kiinni ja kävelen kotikatuani pohjoiseen, päädyn näihin maisemiin, Brooklyn Heightsin promenadille. Edessä Manhattan ja Brooklyn Bridge |
Astelimme rantaan asti, halusimme mennä Manhattanille lautalla. Kello oli viisi, pimeä tuli todella nopeasti ja pilvenpiirtäjät syttyivät iltavalaistukseensa. Kaunista luontomaisemaa on minkään ihmisen rakentaman vaikea lyödä laudalta, mutta kyllä Manhattan skyline kovasti yrittää. Lautta, East River Ferry on osa New Yorkin julkista liikennettä (vaikka sinne ei metrokortti kelpaakaan) ja se pysähtyy ennen Manhattania usealla laiturilla Brooklynissa. Brooklynin poikittaisliikenne on osittain kehnoa, joten lautta on monille tärkeä, esimerkiksi Brooklyn Hightsista Williamsburgiin se on taksin ohella kätevin liikenneväline.
|
Lauttaa odotellessa päivä pimeni ja Manhattan valaistui |
Lautta vei meidät pääteasemalle, Manhattanin 34th Streetin laiturille. Siellä hyppäsimme Midtowniin vievän linja-auton kyytiin ja päädyimme pikaisille joululahjaostoksille Macylle. Kotiin emme päässeet ihan niin ketterästi kuin tavallisesti, sillä New Yorkissa on joka viikonloppu jokunen metroasema suljettuna korjaustöiden takia. Kaupungin maanalaista käyttää päivittäin viisi miljoonaa ihmistä, joten junat ja asemat ovat kovilla, kunnostettavaa ja ylläpidettävää riittää. Tänä ja seuraavana viikonloppuna on Carroll Streetin aseman vuoro olla kiinni. Jäimmekin Manhattanilta tullessamme Jay Street MetroTechin pysäkillä pois ja siirryimme metroa korvaavaan linja-autoon, joka kuljetti väsyneen perheen kotinurkille.
Kommentit
Lähetä kommentti